Ändrat behov av fönsterputs

Det var så mycket enklare med vårstädning när vi bodde i lägenhet. Jag och min sambo hade god överblick på vad som behövde göras och ungefär hur lång tid det tog. Ansvarsfördelningen hade sett densamma ut under de senaste årens vårstädning. Min sambo tog badrummet och våttorkning av alla golv. Hon skötte även damning av alla ytor och städning av garderob. Mina uppgifter handlade om kök och, framförallt, fönsterputs.

Jag tyckte att det var en oerhört fördelaktig överenskommelse för min del. Vi hade alltså fyra fönster i vår lägenhet. Även om fönsterputs förstås tar sin lilla tid så är det snart gjort. Det var dessutom ganska avkopplande, brukade jag tycka. Jag satte i hörlurar och slog på en ljudbok och plötsligt hade ett par timmar gått och jag hade lärt mig något nytt under tiden. Fönsterputs och lärande var synonymt för mig då.

Ja, nu har vi alltså flyttat till ett hus och samma upplägg för vårstädning gäller. Jag ansvarar för kök och fönsterputs och tänkte att det var en bra deal. Problemet är att jag inte tänkte längre än näsan räcker. Vi hade ju för sjutton 17 fönster, alla i behov av fönsterputs, i huset. Detta hade jag inte tagit med i beräkningarna. Och dessutom, och det ska verkligen sägas, är behovet av fönsterputs betydligt större i huset. Detta eftersom det ligger precis vid vattnet.

Jag uppmärksammade detta för min sambo när jag genomförde den första fönsterputsen i huset. Svaret var kort och koncist: ”Ja, nu får du nog ägna dig åt fönsterputs lite oftare. Tror du inte det?”. Det faktum att meningen löd Du och inte Vi gick mig inte förbi. Jag frågade vad som menades.

  • ”Ja, men vi har ju bestämt att du kör fönsterputs och jag badrum och våttorkning. Så har det ju alltid sett ut. Ska du börja gnälla om det nu?”

Jag kunde inte undvika att tänka att detta har varit planen hela tiden. De lite större lass som hon fått dra i vår gamla bostad betalade nu av sig. Inte minst eftersom badrummet i vår villa verkligen är skitlitet. Jag hade gått i fällan och nu stod jag där med trasa i hand, redo att ägna en hel dag åt fönsterputs. Det hade jag inte räknat med.

Vi får nog överväga att anlita professionell hjälp med fönsterputs. Detta är ohållbart.