Om marknadsundersökning som jobb

Jag arbetade ett tag med att ringa upp folk för marknadsundersökning. Har jag någonsin berättat om det förut? Om så är fallet ber jag er nu om ursäkt. Jag kommer nämligen att utsätta er för en upprepning. Om jag inte berättat om min tid inom marknadsundersökning säger jag: Varsågoda!

Jag tänkte att jag skulle börja med att berätta om hur jag fick jobbet. Det var svårt att få jobb efter gymnasiet om man, som jag, tog studenten 2008. Det fanns liksom inga jobb. I alla fall inga jobb som folk ville ha. Jag letade men hittade inget. Sökte med ljus och lykta men det var lönlöst. Jag bodde dessutom hemma med en förtidspensionerad pappa och vi gick varandra på nerverna.

Sedan öppnades en möjlighet. Det var faktiskt på midsommar då mina föräldrar hade några gäster på besök. En av gästerna drev ett företag som sysslade med just marknadsundersökning. Vi hamnade på samma sida av bordet, hade aldrig setts förut men hade trevligt. När jag berättade att jag inte hade ett jobb ännu stannade han gaffeln med sill halvvägs till munnen och tittade mot mig. ”Då ska du jobba med marknadsundersökning. Det kan du ge dig fan på. OK?” frågade han innan han åt vidare på senapssillen.

Jag sa ”OK!” utan att tänka. Vadå marknadsundersökning? Hur fan jobbar man med det? Jag hade varit så exalterad över att kanske se en lösning i horisonten så jag valde att inte tänka för mycket på det negativa. Det negativa att jag alltså inte vet hur man gör när man jobbar med marknadsundersökning.

Redan dagen efter, orimligt tidigt, ringde mannen som hette Jan. Han hade kollat med det som skulle bli min chef när jag jobbade med marknadsundersökning. Jag kunde få börja redan nästkommande onsdag om jag ville. Jag tackade ja utan att blinka. Men vad sjutton hade jag gett mig in på?

Sagt och gjort. På onsdagen klev jag upp efter en nervös och inte särskilt sömnpräglad natt. Jag tog på mig den finaste skjortan jag hittade och drog iväg till bussen. Bussen som tog mig till tåget som tog mig till en annan buss och som sedan ledde mig rätt.

  • ”Hej, jag ska börja med marknadsundersökning här idag. Eller, jag ska ringa som jag har förstått det. Ringa folk för att utföra marknadsundersökning och…”

Personen som öppnade såg att jag var nervös, log och välkomnade mig in i lokalerna. Jag såg ett gäng ansikten se mot mig. De såg snälla ut och var ungefär i samma ålder. Det kändes bra!


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *